Column 3: Kees Kwakman de nieuwe leider van FC Groningen?

Gepost door Gerard red. dinsdag 3 juli 2012 | 23:50 uur

Mijn naam is Gerard Postma. Vanaf nu schrijf ik iedere maandag van de week een column voor FCGroningenBlog.nl, waarin ik mijn mening ventileer over de Trots van het Noorden. Zowel binnen als buiten het veld. Positief, maar zeker ook negatief. Deze week: Kees Kwakman, Mitchell Schet en Virgil van Dijk.


Kwakman de nieuwe leider van FC Groningen?

Afgelopen zaterdag was ik in Warffum aanwezig om het ‘nieuwe’ FC Groningen aan het werk te zien tegen RWE Eemsmond. FC Groningen won de oefenwedstrijd met maar liefst 0-16. Mij viel vooral één ding op: de terugkeer van Kees Kwakman. Met de aanvoerdersband om zijn arm, speelde hij een verdienstelijke eerste helft op het middenveld, maar wat mij opviel, is dat Kwakman vooral met meer vertrouwen speelde. Met Robert Maaskant als trainer, onder wie hij bij NAC Breda ook speelde, lijkt Kwakman de aangewezen aanvoerder van FC Groningen voor komend seizoen, al ontkennen club en trainer dat vooralsnog.

Kwakman speelde dus als middenvelder, een rol die hij bij NAC Breda ook vaak vervulde. Deze positie bevalt hem duidelijk beter dan centraal in de verdediging. Ik zag hem meerdere malen opkomen, hij vervulde de rol van aanvoerder prima en gaf het team in de eerste helft dat beetje extra, ook al was het “maar” tegen RWE Eemsmond. Het lijkt erop dat de komst van Maaskant voor een extra impuls zorgt bij de Noord-Hollander, die misschien eindelijk de leider kan worden, die bij Groningen vorig seizoen nog ontbrak. Een goede ontwikkeling, zowel voor de speler als voor de club.

Kwakman, die vorig seizoen maar tot veertien wedstrijden kwam door een blessure, zou in mijn ogen dus één van de verrassingen kunnen worden van komend seizoen. Een andere speler die een verrassing kan worden, is Mitchell Schet. Ook Schet viel mij namelijk positief op in de tweede helft van de wedstrijd tegen Eemsmond. Ik had vooraf mijn twijfels of hij wel een echte versterking zou zijn voor De Trots van het Noorden, maar tegen de mannen van RWE maakte hij een goede indruk. Zo goed, dat de amateurs soms behoorlijk aan de handrem moesten trekken, waarbij de vleugelspeler op sommige momenten geluk had dat het niet verkeerd afliep. Wat mij opviel aan Schet: zijn snelheid van handelen en zijn fraaie voorzet. De verdedigers van de tegenpartij hadden het zichtbaar moeilijk met de acties van de Amsterdammer, die zelf ook scoorde voor de FC. De combinaties met de andere nieuwkomer, rechtsback Stefano Magnasco, verliepen prima. Ik ben benieuwd naar de aanwinsten op de rechterflank!

Ook was ik blij met de terugkeer van Virgil van Dijk. De speler die eind vorig seizoen werd geveld door een blindedarmontsteking, is naar mijn mening misschien wel het grootste talent van FC Groningen. De 20-jarige speler (die komende zondag 8 juli zijn 21e verjaardag zal vieren) viel verdedigend weer goed op: kopduels werden als vanouds gewonnen en ondanks zijn leeftijd lijkt het alsof hij al jaren meeloopt in het groen-wit. Virgil heeft het in zich om in een paar seizoenen tijd zich te ontwikkelen tot een van de sterkste centrale verdedigers van de Nederlandse eredivisie, maar uiteraard moet ook hij nog veel leren. Het vorige seizoen heeft in ieder geval veel lessen met zich meegebracht en dat zal de ontwikkeling van Van Dijk alleen maar goed doen. Wie weet, misschien staat Virgil in 2014 wel met een oranje shirt op de velden in Brazilië. Liever hij dan één of andere gelukzoeker die de macht van een paspoort nu misbruikt voor doeleinden buiten Nederland. Ik hoef volgens mij te vertellen wie ik bedoel, dat lijkt mij duidelijk.

Het bezoekje aan Warffum heeft mij echter achtergelaten met een gevoel, een gevoel dat vele mensen met mij zullen delen. Het seizoen gaat weer beginnen. Het seizoen moet weer beginnen! Ik kan niet wachten om weer in Euroborg te zitten, de mannen echt in actie te zien. FC Groningen 2012/2013. Ik ben er klaar voor, u ook?

  • Raad dit aan op Facebook
  • Deel dit op Google +
  • Tip on Hyves
  • Tweet dit!
  • Print dit

Column

1 Reactie op “Column 3: Kees Kwakman de nieuwe leider van FC Groningen?”

  1. René zegt:

    Douglas, een uitstekende verdediger en op dit moment de beste verdediger die er in in NL rondloopt.. Ik vind dat enkel in NL geboren spelers in het NL thuishoren, maar ja nu dit vals spelen toch wordt toegestaan (België vulde daar jarenlang hele eftallen mee)is hij de aangewezen persoon… En daar wordt de verdediging van NL echt beter van, want wat er nu staat. Van Dijk kan zich echter prima verder ontwikkelen en ik hoop dat hij de concurrentie aan kan gaan met Douglas. Toch is het goed al Van Dijk een ervaren verdediger naast zich krijgt, zo kan hij zich nog beter ontwikkelen en rust niet alle verantwoordelijkheid op zijn schouders. Wat betreft Schet vind ik het wat jammer hoe er op hem gereageerd is. Ik kende hem niet, dus ik had zo iets van ik laat me verrassen.. Toch de meningen waren er al snel van niet goed, wat moeten wij er mee etc. Toch in 18 wedstrijden 10 assists, dat waren al wapenfeiten, dat heb je niet zomaar en wat lees ik nu als sterke punten de voorzet, de snelheid.. kortom de onderdelen van de assist. Onze scouting weet wel wat ze doen. En Kwakman geweldige speler en of hij aanvoerder wordt of niet, want dat zo ook zo maar de nieuwe verdediger kunnen worden. Want heeft Groningen niet als verlanglijstje een ervaren leidinggevende LCV… Wat het ook wordt, er is weer hoop in de harten van elke Groningen supporter.. Maar vergeet niet denk ik dan dat bijv. Ado zich ook flink heeft versterkt. Bij Feijenoord er ook een aantal nieuwe gezichten rondlopen, Heerenveen lijkt mij verzwakt, Vitesse zal ook wel mee blijven doen… kortom gemakkelijk wordt het niet.. maar wel veel meer spektakel een genieten.. heb er zin in.

    Beantwoorden

Reageer


5 + = 10

 

thomas davisthomas davis