Terugblikken op 6 jaar Euroborg Stadion

Gepost door Martin 13 januari 2012 om 10:58

De Euroborg: in 6 jaar tijd is er al een hoop gebeurd. Van de openingswedstrijd tegen SC Heerenveen tot aan de stadionbrand tijdens het competitieduel tegen Ajax. We blikken even terug op 6 jaar de hoogte- en dieptepunten in de Euroborg.

In de jaren ’90 ontstond het plan bij FC Groningen om een nieuw multifunctioneel stadion te bouwen. Het voormalige Oosterparkstadion was niet meer multifunctioneel en ze zagen het niet meer zitten om dit stadion om te bouwen. De Limburgse architect Wiel Arets werd gevraagd om het nieuwe stadion te ontwerpen. In de loop der jaren is er (financieel) veel gesleuteld aan het ontwerp: zo zouden er eerst ‘vingers’ in het ontwerp komen, wijzend naar de binnenstad. In 2005 werd gepland om De Euroborg op 13 januari 2006 officieel te openen tijdens de wedstrijd tegen SC Heerenveen.

Het openingsduel

Op 13 januari 2006 was het dan zover. Zelf was ik nog een jochie van 10 jaar, maar ik herken het nog als een mooie dag uit mijn leven. Door oud-Groninger Arjen Robben werd het stadion, voorafgaand de wedstrijd tegen SC Heerenveen, officieel geopend. Met de groen- witte vlag boven zijn hoofd betreedde Robben het nieuwe stadion en hij werd toegejuicht door duizenden FC Groningen supporters die luidkeels zijn naam noemden. Voor de camera van Wilfred Genee zei hij: ” FC Groningen is en blijft mijn club, en ik hoop ooit weer eens in dit nieuwe stadion voor deze club te mogen spelen.” De wedstrijd werd destijds met 2-0 gewonnen door doelpunten van Erik Nevland en Danny Buijs.

Een zwarte dag

13 april 2008. Voor de wedstrijd waar héél Groningen op wachtte. Een gigantische sfeeractie werd gecreëerd. Een groot spandoek met de tekst ‘Noord Gestoord’ kwam naar beneden voor af de wedstrijd. Tijdens de spelersopkomst werden er duizenden toiletrollen op het veld gegooid, waarvan enkele rollen vlam vatte. Onder andere door de wind verspreidde de brand zich snel, ook op de tribune. Er was paniek en de veiligheid deugde niet optimaal, de vluchtwegen waren gesloten en bluswater was niet tot beschikking. Supporters sprongen uit paniek op het veld. 28 mensen moesten naar het ziekenhuis. Al snel was er geen zicht meer door de rookontwikkeling. Een zwarte dag uit de geschiedenis van FC Groningen en de Euroborg die iedereen zich nog herinnert…

Uitbreiding, vorm en kleur

Lang werd bekeken of het mogelijk is om een derde ring te plaatsen in de Euroborg. Zo zou de capaciteit op 35.000 plaatsen komen. In februari 2007 wilde de club al de capaciteit van het stadion te vergroten. In de zomer van 2008 werd uiteindelijk een uitbreiding van de capaciteit met 2600 stoelen gerealiseerd, voor een bedrag van 1 miljoen euro. Daartoe werd een viertal rijen voor de huidige rijen geplaatst. De totale capaciteit is hiermee op bijna 22.500 stoelen gekomen.

Vanaf inname van het Euroborg Stadion werd de zijde met de fanatieke supporters de Z-side of Noordcurve genoemd, maar dit was niet officieel. In oktober jl. hebben alle tribunes een naam gekregen: Piet Fransen (westtribune), Koeman (zuidtribune) en Tonny van Leeuwen (z-side/noordcurve). Één van de namen werd gekozen door FC Groningen zelf, waarna de andere twee gekozen werden door de supporters. Natuurlijk zijn dit niet álle hoogtepunten in het Euroborg Stadion. Zo vond het EK van Jong Oranje ook plaats in het stadion en behaalde FC Groningen Europees voetbal. Maar met zo’n mooie club en zo’n prachtig stadion kunnen we natuurlijk niet álles benoemen!

Lees ook:

 • Recommend on Facebook
 • Tip on Hyves
 • Deel op Linkedin
 • Deel op nuJIJ
 • Tweet dit!
 • Print dit

3 Reacties op “Terugblikken op 6 jaar Euroborg Stadion”

 1. Robin zegt:

  Las op Boerenmacht.nl dat er nu zelfs waterloze toiletpotten komen in de Euroborg in de trend van het energiezuinige thema dat de club voert.

  Beantwoorden
 2. Euroborghoreca zegt:

  Prachtig die jaren. Twitter mee op @euroborghoreca voor een gratis lunch in groene kathedraal……

  Beantwoorden

Reageer


9 + = 18