Hoe gaat het met oud-FC Groninger Paul Matthijs?

Gepost door Martin 8 januari 2012 om 19:37

Een productie uit de eigen jeugdopleiding, 302 wedstrijden voor FC Groningen verdeeld over 11 seizoenen, 11 goals en een groen-wit hart. Natuurlijk hebben we het over Paul Matthijs. In dit interview lees je hoe het nu met hem gaat. In de toekomst willen wij vaker (oud) FC Groningers gaan interviewen.

Allereerst, hoe gaat het met je, en wat doe je tegenwoordig?

Het gaat nu weer wat beter, ik ben momenteel aan het revalideren van een herniaoperatie. Ik ben 8 weken geleden geopereerd en het gaat langzamerhand weer wat beter, maar het is nog niet goed. Ik ben half september teruggekomen uit Canada,  2 weken eerder dan gepland om me te laten opereren aan mijn hernia. De competitie was daar in oktober afgelopen en ik mocht van de dokter daar niet meer spelen. Bovendien kon in Nederland sneller geholpen worden dan in Canada en liep mijn contract tot 1 november. Mijn gezin was al eerder terug gegaan naar Nederland omdat mijn kinderen het nieuwe schooljaar in Nederland moesten beginnen.

Uiteindelijk is mijn operatie uitgesteld, omdat in de week dat ik thuis kwam, wij kregen te horen dat mijn vrouw behoorlijk ziek was en zo snel mogelijk geopereerd moest worden, en dat had natuurlijk voorrang. Inmiddels is ze al twee keer geopereerd en de vooruitzichten zijn nu beter. Hopelijk kunnen we in 2012 een gezonde start maken. Momenteel zijn wij beiden weer wat mobiel en kunnen we het gewone gezinsleven weer wat oppakken. Ik ga nu een aantal keer in de week naar de fysiotherapeut en hoop binnenkort weer wat te kunnen gaan hardlopen en dan straks weer meer richting het voetballen te gaan.

 

Hoe ervaar jij Canada en je huidige club FC Edmonton?

Het land Canada is echt schitterend, enorm groot en een ontzettend mooie natuur. We hebben het écht 18 maanden prima naar de zin gehad, het was een mooie levenservaring, het leven in een ander land en cultuur. Wat van de wereld zien in combinatie met het uitoefenen van je hobby/werk. We hebben leren skiën in de winter, daar er lag een skiheuvel op 10 minuten rijden van ons huis. We zijn een weekend aan het skiën geweest in de Rocky Mountains, dit lag op 4 uur rijden van ons huis. ‘s Zomers zijn we hier ook regelmatig met de familie een paar dagen geweest en dat moet je echt gezien hebben, wat een mooie natuur! Beren in het wild en natuurlijk ook ander ”Wildlife”.

Het voetbal was ook een uitdaging, in het begin toen wij daar kwamen was er nog helemaal niks. Ze waren net bezig om een team samen te stellen. Met veel lokale Canadese jongens en wij als ervaren spelers vanuit Nederland, om die jongens te leren wat het leven als prof inhoud en proberen je ervaring over te brengen. De eerste zomer hebben we alleen maar oefenwedstrijden gespeeld en dat ging best goed. In 2011 hebben de competitie gespeeld, deze begon in april en was in oktober afgelopen. We hebben de play-offs gehaald en zijn daar in de eerste ronde uitgeschakeld. We zaten in een competitie met 8 clubs en speelde door Noord-Amerika, de dichtstbijzijnde uitwedstrijd was op 1400 km afstand en de verste op 7000 km, we hebben dus veel in het vliegtuig gezeten. Ook een mooie ervaring. Het niveau was niet verschrikkelijk hoog, ik denk het rechterrijtje van de toto-divisie.

Je bent nu 35 jaar oud. Hoe ziet jouw toekomst en de rest van je carrière er uit?

Door de huidige omstandigheden weet ik nog niet hoe mijn toekomst eruit ziet. Ik wil eerst kijken of ik nog fit kan worden om voetbal te blijven spelen, dit vind ik toch het mooiste om te doen. Mocht dit niet lukken dan ga ik mij oriënteren op wat ik verder wil en wat de mogelijkheden zijn. Door mijn privéomstandigheden ben ik daar nog niet aan toegekomen, en ik heb nu ook geleerd dat je wel alles kunt gaan plannen, maar op bepaalde dingen geen invloed hebt.

 

Bij V.V. Actief in Eelde is alles voor jou begonnen, kom je daar nog vaak?

Inderdaad, inmiddels kom ik daar weer geregeld, mijn zoon Daan speelt in de F2 en een vriend van me geeft dat team trainingen, ik help hem af en toe. Ik heb een aantal trainingspapieren en vind het ook wel leuk om te doen, verder vragen ze af en toe om advies vanuit de technische commissie en dit vind ik ook wel leuk om te doen.

 

Je zegt dat je zoon Daan ook bij V.V. Actief voetbalt, zien we hem later ook in de Euroborg voetballen?

Wie weet! Ik vind het belangrijk dat hij aan sport doet en plezier heeft, voetbal vindt hij leuk en hij traint 3 keer in de week. En speelt dan met F2 in het weekend. Ik heb hem de laatste tijd wat meer kunnen zien voetballen, hiervoor moest ik zaterdag meestal trainen en in Canada wilde hij niet op voetbal vanwege de taal. Hij is van nature een beetje verlegen, maar door het avontuur is dit helemaal weg. In Canada was hij veel aan het skiën en vond hij ijshockey ook helemaal geweldig. Dat deden ze ook regelmatig op de vijvers bij ons huis en natuurlijk ook voetbal. Wie weet wat hij later gaat doen. Ik zal het wel leuk vinden en trots zijn, maar hij moet het ook willen en school is natuurlijk ook heel belangrijk. Ik heb zelf altijd de combinatie gedaan en dat was behoorlijk pittig, heb er veel voor moeten laten in mijn jeugd, maar uiteindelijk heb ik er veel voor terug gekregen.

Hoe ben je destijds terecht gekomen bij FC Groningen?

Vroeger had je een provinciale selectie en door mijn spel bij V.V. Actief ben ik gescout door de KNVB selectie van de provincie Groningen. Toen FC Groningen met een B-elftal begon is bijna het hele elftal naar de FC gegaan. En elk jaar vielen er weer jongens af en kwamen er weer andere jongens bij. Zo ben ik bij FC Groningen gekomen.

 

Wat zijn je diepte- en hoogtepunten bij FC Groningen?

Er zijn een aantal dieptepunten geweest, in het eerste jaar bij de selectie degradeerde de FC, maar hierdoor moest en kon de club opnieuw beginnen en kregen veel jeugdspelers  een kans. Uiteindelijk is de degradatie wel goed geweest denk ik. Een ander dieptepunt was het ontslag van Lodeweges en mijn blessures in de laatste jaren. Hoogtepunten zijn er natuurlijk ook. Debuut in het betaald voetbal, een jongensdroom komt uit. Ook promotie terug naar de Eredivisie, mijn transfer naar AZ, het behalen van Europees voetbal en bijna in de voorronde Champions League zijn prachtige tijden.

 

Wat doe je verder in je privéleven? (Hobby’s, andere sporten?)

Veel tijd met het gezin doorbrengen, skiën in Canada vond ik erg leuk. Op vakantie gaan, internetten, maar vooral het voetbal staat en stond centraal en dat heeft een grote invloed gehad op mijn privéleven.

Wat vind je van het huidige team van FC Groningen?

Ik heb ze pas 2 keer in het stadion zien spelen, maar ook wel veel op TV, ze spelen heel wisselvallig. Maar FC Groningen heeft een leuk jong team met veel potentie en echt een aantal goede spelers. Alleen als het wat minder gaat in wedstrijden of in bepaalde periodes missen ze misschien wat ervaring en rust. Als de groep fit blijft, kunnen ze absoluut de play-offs halen.

Hoe vind je dat Pieter Huistra het als trainer doet?

Vanaf de buitenkant vind ik dat hij het uitstekend doet en goed overkomt. Ik vind het goed dat de FC hem een kans geeft en ik denk de samenstelling van de technische staf prima is. De trainingen en besprekingen kan ik niet beoordelen. Ik heb alleen erwin vd Looi een mee gemaakt en die maakte een goede indruk op me.

Op welke plek in de Eredivisie denk je dat FC Groningen dit jaar eindigt?

Ik denk en vind dat ze de play-offs moeten halen als de selectie fit en intact blijft.

Wil je nog wat kwijt over je carrière bij FC Edmonton of over iets anders?

Ik heb aan het eind van mijn carriëre een geweldige levenservaring en avontuur gehad. En ik heb het enorm naar de zin gehad, natuurlijk is de afstand soms wat lastig, meer dan 9 uur vliegen. Gelukkig is er tegenwoordig Skype en is mijn gezin er een lange tijd geweest.

Paul Matthijs stuurde ons nog een aantal foto’s van zijn avontuur:

 

Lees ook:

 • Recommend on Facebook
 • Tip on Hyves
 • Deel op Linkedin
 • Deel op nuJIJ
 • Tweet dit!
 • Print dit

8 Reacties op “Hoe gaat het met oud-FC Groninger Paul Matthijs?”

 1. Jeroen zegt:

  Erg leuk om te lezen! Een rubriek waar ik zeker voor terug ga komen.

  Beantwoorden
 2. Harrie66 zegt:

  Zoals Jeroen al zei, super leuk om te lezen. Hopelijk zien we dit meer verschijnen op dit blog. Foto’tjes dr bij, mooi compleet en waardevol bericht!

  martin, voor een 16jarige, studerende jongen, zoals je in de over ons pagina zet, mag je trots zijn op dit blog zijn. Knap om dit op stelten te zetten en op stelten te houden. Echter mag je inhoud soms wel wat beter! Maar ga zo door!

  Beantwoorden
  • Martin zegt:

   We zien inderdaad dat het interview veelbekeken is, misschien leuk om te weten, vanaf half 9, 133 keer bekeken. Relatief veel voor deze jonge website. We zullen ons best doen om meer oud/bekend FC Groningers te interviewen.

   Over de inhoud van onze berichten krijgen wij meer ”kritiek/meningen”, dit is voor ons ook zeker een belangrijk punt om te verbeteren. Ik doe mijn best om deze website draaiend te houden en verbetering kan altijd! Mvg. Martin (blogbeheerder)

   Beantwoorden
   • harrie66 zegt:

    Blij dat we dit meer gaan tegenkomen.
    Gewoon zo door gaan en zoals je al zegt, de verbetering komt vanzelf.

    Beantwoorden
 3. appie happie zegt:

  al is matthijs zeker niet mijn favoriete speler…:_))) is dit wel leuk dat je dit doet Martin..

  Beantwoorden
 4. Janneke zegt:

  Idd, erg leuk maar wie is de volgende??

  Beantwoorden

Reageer


+ 2 = 8